Chatbot Issues with Known Fixes [Desktop Chatbot]

  • 14 February 2019
  • 3 replies
  • 21379 views

Userlevel 4
  • Administrator
  • 2 replies

Messages show in console/chatbot but not stream chat

You most likely connected the bot to the wrong channel.
  1. Go to connections 👤
  2. Go into bot connection (mixer or twitch bot)
  3. Make sure Streamer Channel is the same as your actual stream name


Bot can send messages but isn't responding to commands

Most likely one of the following settings was overlooked.
  • Usage make sure it's set to the chat that's being used. Stream Whisper means you have to whisper the command
  • Cost if the cost is set to anything higher than 0 currency must be enabled and user need enough points
  • Cooldown Broadcaster ignore cooldowns but nobody else does, restarting the bot will clear all cooldowns
  • Permission & Info
YouTube only - last resort/possible reason.
Timestamps in the bot doesn't match the timestamps sent from youtube to the bot, so the bot doesn't recognize new messages to respond to. To ensure this isn't the issue simply enable "Set time automatically" and make sure the correct Time zone is selected, how to find these settings is explained here.


Timers not posting

In order for timers to be working the following events must have occurred
  • Stream must be live or timers won't post
  • The bot must be connected to Streamlabs
  • Bot must show Stream: online at the top
  • Minimum new chat lines must have been reached
  • Interval (min) must have been reached
If the timer still doesn't work it is due to a faulty $parameter inside the timer. Parameters that is a username ($userid, $targetid etc.) or requires an input ($msg, $arg1, $num1 etc.) will cause the time to not show.


Songrequest by artist/name

To enable this feature go into the Songrequest tab in the bot then press the ⚙️ in the top right corner and change mode from $id to either of the two other options


Songrequests not responding in chat/ Songrequest stuck on track

Songrequests not responding could be a few possible reasons, please check the following reasons first.
  1. Songrequests are disabled in the songrequest tab (top left corner)
  2. Songrequests have a cost that's higher than the users current currencyamount
  3. Songrequests are set to work in discord/whispers only. settings ⚙️ -> usage -> songrequests
If none of the options above explained your issue you can try resetting songqueue and songrequest settings by following these steps:
  1. press the ? in the bot's top right corner
  2. press open install directory
  3. close the bot
  4. go into services folder
  5. go into twitch folder (replace with youtube or mixer if you stream there)
  6. go into settings folder
  7. delete SongQueue.bin and songrequestsettings.bin
  8. start up the bot
  9. enable songrequests


Songrequests won't play/ does not currently recognize any of the video formats available

  1. press the ? in the bot's top right corner
  2. press open install directory
  3. close the bot
  4. go into cache folder
  5. delete all content from this folder
  6. start up the bot


SFX aren't playing

If preview works you can skip these
  • Wrong audio output is selected in settings ⚙️ -> general
  • Wrong audio engine is selected in settings ⚙️ -> general. 99% of all users should use Wasapi
  • File/filepath doesn't exist
  • Soundfile format isn't supported (.mp3 only)
  • The Chatbot is muted in windows audio mixer
Preview working but not commands
  • Only play Sound Files when stream is live is checked in Commands tab -> settings ⚙️
  • Sound file commands are on global user cooldown. This setting is in commands tab -> settings ⚙️. Restart the Chatbot to clear cooldowns
  • Numbers of votes set is too high, the bot doesn't announce each vote


Bot crashes / doesn't launch

Streamlabs Chatbot requires some additional files (Visual C++ 2017 Redistributables) that might not be currently installed on your system. Please download and run both of these Microsoft Visual C++ 2017 redistributables. Restart you computer after installing this.
Both the 32 bit and 64 bit versions should be installed, even if you have a 64 bit version of Windows
Running as admin
  • It's always a good option to run the bot as admin to make sure it got all permissions needed. In order to do that you right click your Chatbot Shortcut -> run as administrator

It's possible that WIndows Defender gave a false positive for the Chatbot
  1. Open start menu
  2. Search for Virus and Threat Protection
  3. Go to Protection History
  4. Allow Streamlabs Chatbot
If all else failed it might be MSI afterburner
  • First check if the bot does launch with MSI turned off (If it does not it is a different problem and this solution is not for you) With the bot closed and afterburner open, go into afterburner settings -> User Interface and make sure Single tray icon mode is OFF. Then go to your tray, right click RivaTunerStatisticsServer, and click show. Click Add, then find the Streamlabs Chatbot.exe. Making sure the Streamlabs Chatbot profile is selected, turn Application Detection Level to None. Open the chatbot and it should work fine now.

Missing tabs

There are three tabs that can be hidden in the chatbot.
  • Discord tab is hidden for YouTube and Mixer since they do not support discord integration
  • Scripts tab is hidden until you connect streamer and bot account under
code:
connections
  • to the streamer's channel
  • Subscribers tab is hidden for YouTube and Mixer


Scripts not loading

There are no default scripts with the bot currently so in order for them to install they must have been imported manually.
Importing scripts
  1. Download a .zip file containing the script (preferably from chatbot discord)
  2. Go into the scripts tab and press import the top right corne
  3. Select the .zip file you downloaded in step 1
  4. Hit open and after a short time it should pop up a message confirming that it was a successful import.When troubleshooting scripts your best help is the error view. You can find it in the top right corner of the scripts tab.
Troubleshooting scripts
  • No module named os / json
  • Make sure python 2.7.13 x86 is installed. Don't use newer versions of python or x64
  • Make sure the lib folder path found in scripts tab -> settings ⚙️ leads to the lib folder located inside the python folder that was created when installing python. By default this would look like THIS
  • Unexpected token
code:
from
  • /
code:
:


Minigames aren't working

Minigames require you to enable currency before they can be used, this still applies even if the cost is 0.
Heist
  • Command needs to be followed by a value (!heist 10)
  • Heist will show a message saying that it's open and people can join
  • People joining won't get a message unless enabled in heist message settings
  • Start delay needs to be at least 1 to give users the time to join in
  • If not enough people (lower than min entries) enters it get cancelled
Duel
  • Command needs to be followed by a target (!challenge must13)
  • Users competing in a duel need to have enough currency (same or above the cost)
  • A message will be triggered and the target must answer with the original user (!challenge castorr91)
  • Expiry time needs to be at least 1 or the target got 0 minutes to accept the challenge
Free For All
  • Only the first one starting the game will get a response
  • Users competing in the Free for All need to have enough currency (same or above the cost)
  • Start delay needs to be at least 1 to give users the time to join in
  • If not enough people (lower than min entries) enters it get cancelled
  • Minimum entries must be at least 2, fights need at least 2 people
Boss
  • Only the first one starting the game will get a response
  • Users competing in a duel need to have enough currency (same or above the cost)
  • Start delay needs to be at least 1 to give users the time to join in
  • When the timer runs out the needs to be a boss that got the interval as the amount of praticipants. If no boss is found for the group size it gets cancelled.
If minigames still aren't working make sure that settings ⚙️ -> usage -> minigames are set to match where you try to use them. Minigames can only be either discord or stream chat and not both.

Bot size is huge/tiny on one or multiple monitors

Right click the chatbot shortcut -> go to the compability tab -> change scaling option to system "Override high DPI scaling behavior. Scaling performed by:" -> select system. If your shortcut is in the task bar you have to right click the icon -> right click where it says "Streamlabs Chatbot" and then you go to the compability tab. Example


Notifications aren't working

Click the 👤 in the bottom left corner of the bot and go to streamlabs
  1. Disconnect from streamlabs
  2. Generate token (make sure it's using the streamer account)
  3. Connect to streamlabs
Note that you also need to have any widget open. Alert box/event list/ chat box/streamlabels/ Streamlabs OBS


Can't update game/tile through dashboard or command

Your twitch token for the streamer account expired. Please generate a new one connections 👤 -> twitch streamer -> disconnect -> generate token -> connect


Captcha won't stop repeating during setup wizard

This only happens during the first time you launch the bot so you just need to get it through the wizard once to be able to use the bot. Generally speaking there are 3 ways to do this.
1) Follow the steps below to set up a shortcut to skip the setup wizard.
  • Make sure to close the Chatbot completely.
  • Right click on the Streamlabs Chatbot shortcut (if you don't have one please create one)
  • Select properties
  • Place your cursor at the very end of the target input box
  • Add a space right behind the "
  • Type in twitch behind the space, if done correctly it should look like this
  • Hit Apply and try to launch the bot, the setup wizard should now be skipped.
  • In order to connect the bot please press the 👤 in the bottom left corner and use the links below to generate tokens in your browser.
2) Using a VPN, we only recommend trying this if you got experience with using a VPN.
3) Please make sure you have tried #1 carefully and as last possible option visit the discord and ask any support member for help.


Can't generate token

This is due to a connection issue between the bot and the site it needs to generate the token.
  • Make sure there's an expcetion for the bot in your firewall
  • Make sure there's an exception for the bot in your antivirus/windows defender
  • Disabling ipv6 have resolved the issue for some users Guide Here
If nothing else work you can manually generate some tokens through these links
Twitch Bot Token | Twitch Streamer Token | Streamlabs Token | Gamewisp Token |

This topic has been closed for comments

3 replies

Hi, got a weird problem, I can't press the button for Connections or setup. Did an update but still not working. So I am not able to connect !
Please help
Userlevel 4
To resolve this issue, you will need to remove .NET Framework 4.8 from your computer. Likely this is a Microsoft issue and will be resolved by us or them in a future update.

To uninstall .NET Framework 4.8 from your computer, click your Start Menu and type in Control Panel. Depending on the view you have it set it you will either click Programs and Features or Uninstall a Program. Once open, on the left side pane, click Turn Windows features on or off.

This will pop open this window:
(attached image)
Uncheck the box for .NET Framework 4.8 if you have it and open the Streamlabs Chatbot and see if that resolves your issue!

Talk soon!

Thx for the quick response, but this did not work for me.
But I found the solution for my problem. I deinstalled all .net framework version and after this I run the dotnetx Cleanup tool (https://support.microsoft.com/de-de/help/2698555/microsoft-net-framework-repair-tool-is-available)

After that all is fine.

Best regards